• NBG Hondensport
 

Regionale Trainingsdag Regio-01

Een stap voorwaarts maken Regio 1.
 
Zaterdag 18 november, vol goede moed, toch weer te laat vertrokken dus snel snel snel, zetten we met vier leden van kringgroep Bolsward richting Groningen. Vandaag de seminar, een Stap Vooruit afdeling B en C van René van Goor bij Kringgroep Ommelanden. Ik heb er zin in. Het lijkt me zeer interessant om eens te horen hoe René denkt over het opbouwen van een pup. Ik had al eens een keer tijdens een intrain dag in Emmen gezien hoe hij met de honden omging en een probleem oploste en dat sprak me aan. Mijn ervaring is mijn eerste dobermann welke nu bijna 4 jaar is. IPO I hebben we al in the pocket maar we gaan voor meer, vandaar dat ik open sta voor bijna alle informatie welke ons tot dat doel kan helpen.
We worden vriendelijk ontvangen in de kantine waar een lekkere bak koffie klaarstaat en heerlijke koek.. ontbijt was er bij ingeschoten. Her en der wat bekenden dus gezelligheid allom. De temperatuur en het weer lijken ons niet helemaal gunstig gezind maar René verzekerd ons dat wij lekker onder het afdak uit de wind kunnen zitten en dat hij zich opoffert om in de regen op het toch wel natte veld te gaan staan.. De kanjer!
We beginnen met iets wat me toch wel erg bijgebleven is… wat is het belangrijkste om te werken met je hond? De band met je hond… Werken met een dier is een samenspel tussen geleider en dier. Als dit niet vanuit vertrouwen en plezier komt denk ik dat het erg moeilijk is om goede resultaten neer te zetten. René vertelt vol enthousiasme over het begin van de training met de pup. Niet aan de lijn maar los en vrij op het veld. De pup moet iets met jou willen doen, de oefeningen kun je dan al heel snel vrij en blij aanleren doormiddel van een klikker en brokjes… heel veel brokjes. De pup die hij mee heeft bevestigd dit systeem door heel enthousiast en blij met René bezig te zijn. Ik wordt hier blij van. Wat een plezier van beide straalt hieruit. Willem laat met Falco zien dat ook hij het systeem eigen gemaakt heeft. Ook dit ziet er blij en vrolijk uit, misschien wat zenuwen van alle toeschouwers maar dat is begrijpelijk ???? Alle oefeningen van afdeling B komen aan de orde. De zit, de af, de sta, welke al heel vroeg los in het veld aangeleerd kunnen worden. Het vooruitsturen om een paaltje wat ook stap voor stap uitgebreid wordt tot een grotere afstand en zonder beloning op het einde van het veld. Het belonen met de klikker en brokjes bij de baas blijft totdat de oefeningen goed bevestigd zijn. Ook het apporteren wordt los in het veld aangeleerd. In een rechte lijn en snel terug komen wordt met de paaltje aangeleerd. Erg duidelijk en helder verteld. Na een pittige bui waar wij toeschouwers geen last van hebben maar de straaltjes water van René zijn jas aflopen, wat voorbeelden van Ronald met zijn Mechel, zijn er een aantal mensen die met hun hond op het veld komen om enkelen problemen aan te pakken. Grappig om te zien is dat er toch best snel resultaat is. Nu mogen de baasjes dit gaan uitbouwen tot een blijvend resultaat. 
Na de pauze met lekkere tosti’s, patat, gehaktballen, koffie en warme choco gaan we verder met afdeling C. Het revieren. Ook dit wordt weer vrij en blij op het veld aangeleerd met het bekende paaltje. Het lijkt allemaal zo simpel en logisch zoals René het vertelt.. Ook hier een duidelijk verhaal over beloning, het strak om de verstekken revieren, het leren aanblaffen op de man, met een kussentje en niet op de mouw, de vlucht en de bewaking.. Het zij en rugtransport met een balletje en de timing van de hond. Geen lijn op spanning maar de hond zelf laten timen om tot een goede beet te komen. Hierin is natuurlijk een goede helper van groot belang. Samenwerking tussen geleider, helper en trainer is zeer belangrijk. Een aantal mensen laten zien hoe hun honden op deze manier opgebouwd zijn en hoever ze in de training zijn. Leuk om te zien wat geduld, rust en een consequente manier voor resultaten heeft.  Geen prikbanden of stroom maar een hond die voor en met je wil werken voor een balletje, brokje of kussentje. Ik heb hier wel iets mee. René bedankt voor je uitleg, het was zeer interessant en je enthousiasme is aanstekelijk. Ook kringgroep Ommelanden bedankt voor de organisatie, het delen van kennis maakt ons allen sterker. Ik kom graag nog eens!

​René van Goor