• NBG Hondensport
 

NBG - NCS Themadag

NBG/NCS Themadag       Bouw en Infrapark Harderwijk        Zaterdag 1 april 2017
 
Hoe dichter ik bij Harderwijk kwam, hoe meer auto’s met aanhanger en hondenkooien ik zag rijden.
Dit moest wel betekenen dat het aantal aanmeldingen dat  in eerste instantie niet erg op gang kwam, toch naar een respectabel aantal deelnemers had geleid.
En dat was zo.  Ongeveer 200 NBG leden hebben ervoor gekozen om de demodag op de mooie locatie van het Bouw en Infrapark te bezoeken. En we werden getrakteerd: Op een warm welkom met koffie.

 
Om 10 uur opende Gerard List de dag door de leden welkom te heten en de exposanten  zichzelf te laten voorstellen.  Het doel van de dag: loop rond, vraag veel, stel je voor aan mensen die je niet kent, praat veel, wees nieuwsgierig , neem deel aan discussies en kijk en geniet van de demonstraties die de hele dag door verzorgd worden door de diverse exposanten.

Over de bijzondere zaal verdeeld waren tafels geplaatst waar kennis gemaakt kon worden met de mensen van de:
Technische Commissie NBG, waar docentpakwerkers aanwezig waren voor vragen over de pakwerkopleiding en advies bij specifieke vragen c.q. problemen op het gebied van pakwerk.


De Commissie Werkhonden en een aantal keurmeesters, voor uitleg over het IPO programma per 01/01/2019: de stand van zaken. Ook uitleg over wat de Commissie Werkhonden doet en de broodje aap verhalen versus realiteit m.b.t trainingshulpmiddelen kwamen aan bod.


De Nederlandse Culturele Sportbond met o.a. het Juridisch Adviesdesk voor de Sport van DAS rechtsbijstand, over de hulp die verenigingen kunnen krijgen m.b.t bijvoorbeeld Sponsoren, Statuten en Reglementen, overleg met gemeenten en hoe zij de lidverenigingen kunnen ondersteunen.


Het NBG webbeheer en  X-Interactive waar je terecht kon met vragen over de website. Vooral de diverse handigheidjes werden duidelijk zodat secretariaten bij bijvoorbeeld het organiseren van examens en wedstrijden merken dat door gebruik te maken van de website een boel werk uit handen wordt genomen.

Roos Koeter, Osteopaat over blessures bij honden, behandeling en preventie. Bij Roos was het mogelijk om je hond te laten onderzoeken.

Sporthond in Conditie, Carmen vd. Kamp: o.a. warming up/cooling down, krachtoefeningen d.m.v diverse hulpmiddelen met mogelijkheid om je hond oefeningen te laten uitvoeren.

Bandit diervoeding, Huub van de Lang, nutritionist, voor vragen en advies over hondenvoeding.
Scent Imprint for Dogs, speur- en servicehondenopleiding, gedurende de dag was te zien op welke wijze zij pups trainen voor de diverse disciplines.
Apport Hondensport, met een stand vol hondensportmaterialen en voor deskundig advies over de juiste materialen voor de diverse trainingen.
 
De demonstraties werden buiten verzorgd door de technische commissie: ”Afstandstellen in de toekomst”  van commentaar voorzien en toegelicht door africhtingkeurmeester Willem Spies en binnen door Scent Imprint voor Dogs, waar met een ervaren hond werd gedemonstreerd hoe sterk het reukvermogen van de hond is en hoe makkelijk het is om de hond verkeerde signalen te leren, maar ook hoe de honden getraind zijn om op diverse manieren aan te geven dat er een verdachte geur aanwezig is bij een bepaald persoon.




Ook enkele geleiders met hun hond die nog geen enkele ervaring hadden m.b.t Scent Imprint mochten proberen een kleine basis te leggen.
 
Tussen de middag was er voor alle aanwezigen gezorgd voor een lunch en begonnen het NBG-bestuur en de 29 afgevaardigden van de lidverenigingen aan de geplande vergadering, die snel en goed verliep. Duidelijk werd me tijdens de vergadering dat ik in onze vereniging een aantal problemen m.b.t afnemend  ledenaantal, lidmaatschap en statutaire zaken gelukkig niet herkende, maar snap dat dit voor een aantal verenigingen wel speelt. Ik prijs me gelukkig dat ik bij een mooie, solide en gezellige vereniging hoor .
 
De dag ging snel voorbij en werd om 3 uur met afsluitende woorden van Gerard List  en een borrel en een hapje beëindigd, er werd getoast op een geslaagde dag met als beoogd doel kennis vergroten in een gezellige setting en waarvan ik denk dat dit zeer zeker gehaald is. Het was leuk om een aantal mensen te leren kennen van wie de naam me bekend was, maar ik er nu een gezicht bij heb gekregen.
 
Dank aan de organisatie waarvan ik zeker weet dat dit veel tijd en energie heeft gekost om deze dag te realiseren. Ik denk dat er teruggekeken kan worden op een dag waarvan de aanwezige leden een goede terugkoppeling kunnen geven aan de leden van hun vereniging die niet aanwezig waren.
 
Manon Pabon, 2.10 GHSV Sprengenberg