• NBG Hondensport
 

FCI WK Speurhonden 2018

Het FCI Wereldkampioenschap Speurhonden 2018 werd gehouden van 11 tot en met 16 april in het Slowaakse Vranov nad Toplou in de regio Presov.

Voor deze wereldkampioenschappen deden in totaal 46 deelnemers uit 26 landen mee. Er werd gespeurd op wintertarwe. Als  keurmeesters waren uitgenodigd de heer Saso Cvek  (Slovenië) en  de heer Guevel Gilbert  (Frankrijk). Het was de gehele week heel erg heet, waardoor de akkers zeer droog waren.

Voor Nederland namen deel : Harold Vorstenbosch met de Belgische herder Astor,  Anja Matekovic (tevens teamchef) met de Duitse Herder  Henri ’t Palmaleinehof en als reserve was afgereisd Nico Ouwens met de Duitse Herder Juran ’t Palmaleinehof.   Vanwege het aantal deelnemers heeft Nico niet in actie kunnen komen.

Wereldkampioen als land was Duitsland en individueel was Gritt Oberländer, eveneens uit Duitsland,  met haar witte herder Chuck vom Reinholdsberg .
Kenmerkend voor dit WK was, dat er in totaal maar 1 land was, waarvan beide geleiders, op beide dagen zijn rond gekomen. Van de 46 deelnemers zijn er 13 geslaagde en 33 gezakte deelnemers. Ook Nederland behoorde bij de gezakten. Harold is op beide dagen niet rondgekomen. Anja is op de eerste dag onterecht afgefloten en is wel de tweede dag geslaagd. Ondanks dat het overduidelijk was dat Anja onterecht was afgefloten, kreeg ze geen nieuw spoor. Ze heeft onder toezicht oog en met toestemming van de FCI organisatie haar hond aangezet op de plek waar ze werd afgefloten, vervolgens nam Henri na 50 meter perfect een spitse hoek en verwees het eerste voorwerp. Zoals gebruikelijk is bij een WK hoort de supervisor of de FCI organisatie in zo’n geval in te grijpen, maar er werd geen actie ondernomen. De supervisor kon alleen maar zijn schouders optrekken, omdat hij alleen maar Tsjechisch kon en geen Engels of Duits. Ook de FCI organisatie heeft geen stap ondernomen en bleef, ondanks dat het over duidelijk was, erbij dat Anja deze onterechte beslissing maar moest accepteren.

Ondanks deze deceptie hebben we met zijn allen een mooie week gehad  met mooi weer, lekker eten en veel gezelligheid.

Anja Matekovic , Harold Vorstenbosch en reserve Nico Ouwens.