• NBG Hondensport
 

Verslagen Regionale traningsdagen

REGIO-01

Zondagochtend 7 mei, de koffie staat klaar en de deelnemers aan het speurseminar van Regio I druppelen binnen. Altijd even afwachten hoeveel mensen daadwerkelijk komen opdagen, want zoals vaak blijkt is het onderdeel speuren, een geweldig onderdeel, toch een beetje een stiefkindje bij de meeste IPO geleiders.
Gelukkig was de opkomst groot, uiteindelijk kwamen er 40 personen naar de kantine van de  Ommelanden in Groningen om te kijken, te luisteren, mee te praten en uiteindelijk te leren van elkaar.

Klokslag 9 uur heette René van Goor de aanwezigen  welkom en ging hij van start.

Met veel passie gaf René over veel aspecten van het speuren uitleg. Wat is speuren, hoe leg je een spoor, wat is de aanzet, hoe leg je hoeken, voorwerpen, hoe bouw je de pup op. Wat zijn de methoden, start je met een vak met een pup, of leg je een recht spoor van een paar meter.
Ook kwam aan het bod hoe je een hond kan motiveren, lezen, helpen, hoeken nemen enz. en wat doe je bij ongewenst gedrag.
Door te vragen naar de ervaringen van de geleiders met het speuren kwam een levendig gesprek op gang, waaruit bleek dat niet iedereen met evenveel plezier wekelijks met zijn hond op het speurveld stond.  De geleiders konden hun problemen aangeven en daar zou ’s middags op het speurveld aandacht aan besteed worden. Uiteraard kan natuurlijk niet voor ieder probleem direct een pasklare oplossing aangedragen worden, maar vaak wel een duwtje in de goeie richting.

Na de pauze verplaatste de groep zich naar buiten naar het veld, waar de theorie al een beetje werd gemengd met wat praktische zaken. Een aantal mensen mocht laten zien hoe ze de aanzet maakten en hoe een spoor werd gelegd. Wel een mooi gezicht, al die geleiders op een rij op het veld, allemaal tegelijk een spoortje trappen. Ook nu was er weer uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen, waar ook dankbaar gebruik van werd gemaakt.
Nu snel nog even wat te drinken, een gehaktbal, patat, kroket of frikandel en dan op naar de speurvelden waar een aantal mensen met hun hond zouden gaan speuren, het praktijkgedeelte!
We zijn dan ook  om 13.00 uur naar de speurvelden gegaan om daar met 6 combinaties te gaan speuren. Het plan was om met ongeveer 10-12 honden te gaan speuren, maar door het enthousiasme wat iedereen liet zien, waren we met de theorie toch meer kwijt dan we hadden ingeschat.
De rest van de deelnemers was op het speurveld aanwezig als toeschouwer.

Nu konden we kijken of we de problemen waar men tegen aan liepen in hun eigen trainen konden verbeteren.
Willem Rozeboom en René van Goor hebben elk 3 spoortjes uit gelopen.
Daarna kon de eerste geleider de hond halen en werd er gekeken wat het beeld was van de hond bij het speuren.
Waar het bij de meeste honden aan schort is het diep zoeken, de concentratie en het door zetten van de hond op het spoor.
Hier werd door René en Willem op ingespeeld en de geleiders waren al best tevreden met het resultaat dat er op dat moment werd geboekt.

De geleiders kregen nog een aantal tips mee en nu is het zaak om hier mee aan de slag te gaan
Er werd dan ook met een aantal geleiders afgesproken dat we elkaar weer opzoeken en dan kijken of er ook vooruit gang is geboekt.  Het was leuk om te zien hoe verbaasd sommige mensen waren hoe Willem en René een spoor uit liepen, er was ook verbazing de (hoeveelheid) beloning er op het spoor werd gelegd. 
Al met al hebben we een hele mooie dag gehad, de mensen stonden open om nieuwe dingen te willen proberen of te willen veranderen.  Vol vertrouwen gaan we straks weer een verdere stap voorwaarts maken, en dan in afdeling B en C. De datum volgt zo spoedig mogelijk!

Wij hebben er zin in!!
 
René van Goor / Willem Rozeboom / Luppo Kuper / Anna Rozeboom-Nolmans
 
REGIO-02

Ruim 60 personen hadden de moeite genomen om te komen kijken of mee te doen met een gezamenlijke  trainingsdag  van Regio-02.
De accommodatie  leende zich uitstekend voor  dit evenement, met de mogelijkheid om  op meerdere velden te werken. Zo kon men met de eigen club op vreemd terrein werken en was er de mogelijkheid  om workshops  te volgen met Denise Tesink en Jan Wernsen.
Hondensport Vereniging  Haartje had alles super voor elkaar waarvoor dank.

Als lid van de TC was ik de hele dag aanwezig en kan de conclusie trekken dat het een leuke ontspannen hondensport dag was.

Als TC hebben we voor deze opzet gekozen om te proberen de verenigingen  binnen de diverse regio's nader tot elkaar te brengen..dus gewoon samen trainen met bijv wat workshops  van diverse africhters.

Ook is inmiddels duidelijk  dat bij de andere regio's  het ook een succes  was.
Zoiets moet groeien. ..dus hopen we bij een vervolg op nog meer mensen.

Rest mij nog om mijn contract  personen binnen de regio's  te bedanken voor hun inzet.

Sportgroeten  Jan vd Visch
REGIO-03 & 04

21 mei stond de gezamenlijke trainingsdag gepland bij “De Verdedigingshond” te Beesd. Na een gedegen voorbereiding alles op tijd klaar.
Falco Schoenmaker was uitgenodigd om e.e.a. te vertellen over onderdeel A, speuren. In de grote tent stond alles klaar, tafels, stoelen, scherm, headsets. Rond 9 uur werd er begonnen. De opkomst was redelijk groot, ondanks dat er weinig respons kwam op de verstuurde mail. (vandaar ook de samenvoeging van Regio 3 en 4). Op het laatste moment toch nog wat aanmeldingen, social media deed zijn werk ook goed.
Dat speuren een favoriet onderdeel is van Falco werd al snel duidelijk. Hij legde helder en duidelijk uit hoe hij een hond leert speuren, van pup tot volwassen hond. Hij benadrukte dat zijn manier slechts 1 manier is, want er leiden meerdere wegen naar Rome. Dat het een goede manier is, blijkt natuurlijk wel uit zijn speurresultaten. Het werd een interactieve bijeenkomst. Vragen konden en werden gesteld en natuurlijk beantwoord. Alles kwam aan bod, van hoek/voorwerp markeringen, diep zoekende honden (hoe dit voor elkaar te krijgen), verwijzen van voorwerpen (dit werd ook nog gedemonstreerd door zijn eigen hond).
Na dit stuk theorie, een kort pauze en vertrek richting de speurvelden. Degene die wilden, konden met Falco mee en gaan speuren met hem, waarbij hij hielp en tips gaf voor eventuele problemen waar men tegen aanliep.
Degene die niet meegingen, konden trainen op het veld van “ de Verdedigingshond”. Vreemd veld is voor sommigen toch ook mooi om even te oefenen.
In de middag 2 pakwerkers uitgenodigd waar iedereen op mocht bijten. Ze voerden perfect uit wat eenieder wilde, en door hun jarenlange ervaring, werd alles uitgevoerd zoals gewenst. Jerry Roosenschoon en Simon Versteeg……Toppers en bedankt voor jullie medewerking!
Denk dat we al met al kunnen terugkijken op een geslaagde dag.
Vervolg …..jazeker, plannen zijn al weer in de maak. Voor onze 2 regio’s zal het B of C worden. Uiteraard wordt iedereen op de hoogte worden gehouden over hoe, wat en wanneer. We hopen wederom op een grote opkomst gedreven hondensporters. Daar doen we het voor.

Groeten Egon en Anton.
REGIO-05 & 06

Op 21 mei vond de eerste NBG trainingsdag van regio 5 en 6 plaats bij de Hondendressuurgroep Brabant in Waalre.
 
Voor deze dag waren Marc Heylen en Jeannine Geentjens uitgenodigd, en stond afdeling C op het programma.
 
Wij wilden geen seminar-achtig verhaal maar een leerzame trainingsdag "met" elkaar. Bijna iedereen had de honden bij en er was alle ruimte om een vraag of probleem aan hun voor te leggen. In het begin was het voor beide partijen een  beetje aftasten , maar dat veranderde al snel.
 
Uiteindelijk hebben we 25 geleiders met hond op het terrein gehad , dit varieerde van pup zonder ervaring tot ervaren IPO 3 honden.
En vaak was het probleem wat de geleider voorlegde in werkelijkheid niet eens het daadwerkelijke probleem, maar zagen Marc en Jeannine ergens anders een belangrijk punt van aandacht.
 
Iedereen heeft deze dag wel iets kunnen opsteken voor in de training met zijn of haar hond in de toekomst.
 
Ook na afloop van de training hing er een ontspannen en gezellig sfeer en werd er nog nagesproken over de dag.
 
We hebben achteraf heel veel positieve reacties mogen ontvangen , wij vinden het dan ook zeker voor herhaling vatbaar.
De eerstvolgende trainingsdag zal dan over afdeling B gaan. Uiteraard hopen wij als organisatie op hetzelfde enthousiasme en aantal aanmeldingen als deze 1e dag.
 
Marc en Jeannine, dank voor jullie onvermoeibare hulp en adviezen !!
 
Marjolein en Regina
 
Tot slot nog een korte reactie van Marc en Jeannine zelf: 
 
“We willen Hondendressuurgroep Brabant hartelijk bedanken voor de prachtige organisatie, vanaf s ‘morgens tot einde alles mooi gepland, een super gezellige dag.
Zeker willen we alle mensen bedanken dat ze hun hondjes sportief hebben laten zien en we hopen dat ze hier iets aan hebben voor hun verdere trainingen.
Soms zit het probleem niet echt bij de hondjes maar wil men te veel en het er te goed laten uitzien op een training. Trainingen zijn er om aan probleempjes te werken en de hond een programma bij te brengen maar hier worden geen punten gegeven en soms is het ideaal om na de trainingen gezellig tezamen te zitten en hierover te praten met je pakwerker en instructeur, dit lost soms reeds vele problemen op.
We wensen iedereen verder veel succes en hopen dat jullie met je hondjes bereiken wat jullie ervan willen, en niet elke hond is geschikt of heeft er zelf interesse in om kampioen te worden.