• NBG Hondensport
 

WK Speurhonden Rusland.

WK Speurhonden Rusland: 2 deelnemers uit Nederland Anja Matekovic en Henk Graas.

Het vliegen naar Moskou duurde maar 3.5 uur vanaf Schiphol, dus dat was het probleem niet, maar voordat het zover is ben je wel even aan het regelen visum aanvragen, tickets regelen, gezondheidsverklaring voor de hond enzovoorts…

Rusland; het grootste land van de wereld, met alle geloofsvormen, met mensen die erg gastvrij en vriendelijk zijn. Maar ook strak zijn in organiseren; ja is ja en nee is al helemaal nee. We werden netjes ontvangen door de organisatie en voorzien van voer voor de honden. Ook kregen we middelen om de honden preventief te behandelen tegen teken.

We hadden gelukkig een vriend van mij Kosta Zukovski, een rus die in Nederland woont bereid gevonden om mee te reizen naar Dmitrov. Dat was wel zo prettig om te vertalen. Hij had ook een vriend van hem, Vladimir Dorofeev, een Russische hondensporter, geregeld om met zijn auto ons te vergezellen. Want het is daar niet luxe in het verkeer.

Ook waren er voldoende trainingsvelden netjes afgebakend per land.

Dinsdag was er gelegenheid om deel te nemen aan een georganiseerde busreis naar Moskou, een stad met ruim 12 miljoen inwoners. Via het rode plein hebben we diverse kerken en gebouwen bezocht, dit was allemaal zeer indrukwekkend.

Woensdag nog een keer getraind nadat de honden waren gecontroleerd door de dierenarts.

‘s avonds in het stadion ‘’Lokomotiv’’ in Dmitrov de officiële opening met parade; diverse shows en dans. Na de officiële opening loting voor de deelnemers. Anja lootte voor de eerste ronde op akker met de Japanse keurmeester: Toshihiko Mochizuki. Na een zeer intensive start van Henri die het spoor geweldig volgde was ze tot de verleiding nog maar één puntje kwijt op de tweede spits. Helaas volgde Henri de verleiding die in de zachte akker er zwaar was ingelopen. Helaas einde eerste spoor. Op deze akkers gingen er meer honden de verleiding op.

Over het algemeen werden de sporen gelopen door jonge vrouwen, en de verleiding door mannen.

De volgende dag: miezer regen wat overging op flink doorregenen ik lootte als laatste in de laatste groep. Ik had een mooi weiland en Ablitz liep één voorwerp over, en voor de rest versnellen naar de hoeken. Ik had hierdoor 90 punten over. (zeer tevreden). Als keurmeester had ik Michael Greub, uit Zwitserland, die kundig keurde, maar ook wel van een geintje hield. Toen ik vroeg waar mijn piketje stond, antwoordde hij: ik denk in Rusland.

Op vrijdag hadden wij weer een thuis gevoel; veel regen er harde wind. We hadden allebei dezelfde tijd geloot maar in de andere groep. Anja had vandaag weiland maar dat zag er meer uit als akker; met weinig begroeiing (zeer moeilijke ondergrond). Henri behaalde 91 punten met de complimenten van de keurmeester voor het werk wat de hond liet zien. De rest van de velden werden afgekeurd. En de twee laatste deelnemers mochten zondags speuren. Ik zelf had met Ablitz akker en hij werkte het geweldig uit. Resultaat: 90 punten.

Zaterdag avond geweldig diner en feest.

Zondag een beetje lumellen en winkelen en ‘s avonds afsluiting in het stadion in Dmitrov. ‘s Nachts zijn we weer naar huis gevlogen.

Gedeelte van de uitslag:
 

Plts Cat Geleider Naam hond Ras Land Spoor
1
Spoor
2
Tot.
1. DE-2  Michael Tomczak Aik von Rio Negro DH D 96 96 192
2. HR-1  Zdravko Klicek Fajt 't Palmaleinehof DH CR 96 95 191
3. SK-1  Ivan Daňo Hena Eqidius DH SL 92 98 190
7. NL-1  Henk Graas Ablitz DH NL 90 90 180
20. NL-2  Anja Matekovic Henri 't Plamaleinehof DH NL 58 91 149

Afsluitend

Prachtige week gehad met Anja, Franjo, Kosta en Vladimir. Russen zijn vriendelijke gastvrije mensen die een super WK hebben georganiseerd.

Henk en Anja