• NBG Hondensport
 

WK speurhonden 2016

WK speurhonden Oekraïne,

Vorig jaar met het vliegtuig naar Rusland nu met de auto naar de Oekraïne.  Het team dat afreisde betond uit; ik zelf (Henk Graas) met de hond Ablitz, Nico Ouwens met Juran ’t Palmaleinehof en Anja Matekovic met Henri ’t Palmaleinehof. De heenreis verliep via Polen, waar we elkaar als team ontmoetten en overnachtten. Van daar uit vertrokken we naar Mukachevo, waar het evenement plaats vond. Na anderhalf uur aan de grens gewacht te hebben, kwamen we gelijk in een andere wereld, wegen met grote gaten.

Op de snelweg zijn we namelijk onder andere fietsers, paard en wagen en allerlei ondeugdelijke voertuigen tegengekomen. Het hotel was netjes en goed verzorgt, alleen de taalbarrière gaf wel eens wat misverstanden. De organisatie van het evenement was prima in orde! Alles verliep volgens plan en op tijd, met een geweldig team spoorleggers en kundige keurmeesters. Voor ieder nagenoeg gelijkwaardige speurvelden, één keer akker en  één keer tarwe. Het enige verschil was temperatuur die ‘s morgens rond de tien graden lag en in de avonduren rond de dertig . Wij lootten toevalligerwijs in de laatste groepen, erg warm dus.

Nico haalde op zijn eerste spoor helaas 47 punten, maar op zijn tweede spoor 96. Anja had op haar beurt op allebei haar sporen 93 punten. Henk behaalde op zijn eerste spoor 94 en op zijn tweede 85 punten. We wisten ons, door deze punten wel de tweede plaats als land van de wereld te behalen. De prijsuitreiking vond plaats in het stadion van Mukachevo, wat zeer indrukwekkend was. Hierna moesten we wegens familie omstandigheden van mijn reisgenoot direct naar huis vertrekken. Een lange terugreis wegens lang oponthoud aan de grens volgde. (De uitslag van het Oekraïne referendum lag hiervan misschien wel ter grondslag). Al met al een zeer geslaagd WK en een prachtig avontuur met mooie prestaties.

-Henk Graas

Voor alle uitslagen zie WK speurhonden of de website van de Commissie Werkhonden