• NBG Hondensport
 

Ecotaks 2013-2014

Teruggaaf betaalde ecotaks over 2013-2014

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangekondigd dat sportverenigingen ook dit jaar weer in aanmerking kunnen komen voor teruggaaf van de betaalde ecotaks over de verbruiksperiode 2013-2014. Er is geen volledige teruggaaf van de werkelijk door de sportvereniging betaalde ecotaks mogelijk, maar deze zal 50% bedragen.

Uitleg
De ecotaks (energieheffing) moet betaald worden op grond van de wet Regulerende Energie Belasting. Uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van VWS bleek dat de tot nu toe betaalde ecotaks door de sportvereniging niet of nauwelijks wordt gecompenseerd. Om die reden heeft het ministerie besloten jaarlijks een bedrag beschikbaar te stellen om teruggaaf van de ecotaks mogelijk te maken.

Criteria
Om te kunnen beoordelen of uw vereniging voor deze teruggaaf in aanmerking komt, heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dit jaar een stroomschema met toelichting samengesteld, waarbij u in een aantal stappen eenvoudig kunt aflezen of u voor de regeling in aanmerking komt, en welke documenten hierbij moeten worden ingestuurd. Dit stroomschema met een toelichting kunt u hier downloaden. Als extra informatie is er voor stichtingen een voorbeeld van een gebruiksovereenkomst voor doorbelasting van energiekosten beschikbaar gesteld.

Procedure
De vereniging stuurt de NCS (t.a.v. Miranda de Bruijn - Veendorp) vóór 15 juni 2015 een aanvraag tot teruggaaf van ecotaks, aangevuld met de juiste documenten (einddatum afrekening in 2014 en alle pagina’s van de afrekening). De NCS bestudeert de aanvraag en stuurt, bij goedkeuring, de aanvraag voor 1 juli 2015 door naar het Ministerie. De verenigingen worden door de NCS geïnformeerd, indien de aanvraag niet voldoet, en geadviseerd hoe dit te corrigeren. Ministerie neemt voor 1 november 2015 de beslissing m.b.t. de te vergoeden bedragen en stelt de NCS hiervan schriftelijk op de hoogte. Het bedrag wordt vervolgens door de NCS doorbetaald aan de verenigingen die recht hebben op teruggaaf. Zorg er dus voor dat u vóór 15 juni a.s. de aanvraag tot teruggaaf opstuurt naar de NCS. Aan verenigingen die na deze datum de gegevens inleveren, kunnen wij niet garanderen dat die in onze opgave aan VWS kunnen worden opgenomen.

Adressering:
NCS t.a.v. Miranda de Bruijn – Veendorp
Meeuwenlaan 41
1021 HS Amsterdam
e-mail: m.debruijn@sport4all.nl


In 2015 kunnen sportverenigingen voor de laatste keer een aanvraag indienen in het kader van de oude Ecotax-regeling over het kalenderjaar 2014. Vanaf het kalenderjaar 2015 kan daarop geen beroep meer worden gedaan.

Het Ministerie van VWS streeft er naar om ter vervanging van de ‘Ecotax-regeling’ per 1 januari 2016 een nieuwe subsidieregeling in te voeren, met als doel energiebesparing bij sportverenigingen te stimuleren. Onder deze regeling zal een specifieke lijst van maatregelen voor energiebesparing en duurzame energie worden opgenomen, waarvoor subsidie kan worden verstrekt.